Over Datagedreven sturing

Gemeenten verzamelen en creëren veel data en gegevens, zowel intern als extern. Deze gegevens zijn een kans om de dienstverlening richting inwoners te optimaliseren. De data wordt vaak opgeslagen in verschillende applicaties. Hierdoor is het uitwisselen van gegevens niet altijd even makkelijk en overzichtelijk. Door al deze data centraal te verzamelen en te koppelen kan de gemeente dwarsverbanden en analyses maken. Hierdoor ontstaat meer grip en inzicht in een specifiek domein. Een dashboard heeft niet als doel om alleen nog beleid te maken op basis van de data, dit zal altijd een combinatie blijven met menselijk inzicht. Daarom wordt er ook gesproken over datagedreven sturing, het helpt je in grote mate om beleid beter te maken, nauwkeurig gebaseerd op feiten, maar de data is niet leidend.

Meer informatie? Neem gerust contact op. 

Video afspelen

Aflevering 5

Gemeente Huizen

In deze aflevering nemen Koen Buikema, Coördinator bedrijfsvoering Sociaal Domein, en Petra Filius, afdelingshoofd maatschappelijk beleid bij gemeente Huizen, je mee hoe ze Datagedreven sturing toepassen binnen hun organisatie.

 

Koen deelt in deze aflevering wat ze als gemeente doen op het gebied van Datagedreven sturing en hoe je deze manier van werken uitrolt binnen je organisatie.

Bekijk de andere afleveringen

Afleveringen van: Datagedreven sturing

Blogs

01

Datagedreven

sturing

Gemeenten verzamelen en creëren veel data en gegevens. Het effectief inzetten van deze data is een kans voor gemeenten om de dienstverlening richting inwoners te optimaliseren. Welke stappen zet je als gemeenten om aan de slag te gaan met datagedreven sturing? De eerste stap is bepalen op welke KPI’s je wilt sturen en welke data daar voor nodig is. De juiste vastlegging en het koppelen van data is dan ook een must. Met kwalitatieve data genereren gemeenten inzicht en overzicht en kunnen zij inspelen op veranderingen in de toekomst.

Lees verder 

 

Download nu het 10 stappenplan naar datagedreven sturing

10 concrete stappen om met jouw gemeente datagedreven te gaan werken.