Coördinator Automatisering bij gemeente Waddinxveen

13 feb 2021

Vorig jaar is Tosca Brog, Coördinator Automatisering bij gemeente Waddinxveen op bezoek geweest bij gemeente Veere. Laatstgenoemde gemeente is al naar de Pink Private Cloud gegaan. Tosca wilde weten wáárom zij naar de cloud zijn gegaan en wat de struikelpunten waren bij de implementatie.

Hoe is het nu met gemeente Waddinxveen?
Gemeente Waddinxveen is druk bezig. Zij hebben maar liefst al drie toepassingen naar de Pink Private Cloud gebracht en de vierde staat dit jaar zelfs gepland! Tijdens Jouw Gemeente Mijn Gemeente zagen we hoe de invulling van de functie van systeembeheer veranderde bij gemeente Veere Gemeente Waddinxveen heeft een andere ervaring, omdat zij het beheer van de ICT infrastructuur niet zelf verzorgde. De afstemming van werkzaamheden regelden zij echter wel zelf. Dit zorgde ervoor dat drie partijen werden betrokken bij het plannen van werkzaamheden. De overgang naar de Pink Private Cloud was dus een logische stap, om dit proces sneller te laten verlopen.

Gemeente Waddinxveen naar de cloud voor de ontzorging en flexibiliteit
De implementatie ging redelijk voorspoedig, doordat gemeente Waddinxveen al heeft kunnen profiteren van de ervaring van andere gemeenten die al naar de cloud zijn gegaan. De implementaties zijn routine geworden, maar toch was de overgang spannend voor gemeente Waddinxveen.

Door naar de cloud te gaan is afstemming van beheer eenvoudiger
Alles is nu uitbesteed bij één partij, dit maakt dat in het proces de afstemming nu makkelijker is. Gemeente Waddinxveen is van plan op den duur helemaal naar de cloud te gaan met hun applicaties.

Wanneer je als gemeente overstapt naar de cloud, verandert ook jouw rol als systeembeheerder. Je hebt minder controle over systemen in de cloud, want je werkt met externe partijen. Je krijgt dus een regisseursrol en er ontstaat meer focus op de onderlinge koppeling van systemen dan op het onderhoud ervan. Om je nieuwe taak goed uit te kunnen voeren, moet je de volgende 10 vragen bespreken met je leverancier.

Mauriece staf

Informatiemanager

Net zoals gemeenten stappen ook veel andere organisaties over naar de cloud. Het is interessant om te kijken hoe andere grote organisaties met veel verschillende gebruikers dit aanpakken en wat daarvan te leren valt. De KNVB, met 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland, is zo’n organisatie.

Hoe informatie wordt behandeld en verwerkt is essentieel voor het goed functioneren van een gemeente. De keuzes die daarin worden gemaakt kunnen verstrekkende gevolgen hebben als ze verkeerd uitpakken. Bij de gemeente Veere is Cor de Rijke verantwoordelijk voor die keuzes. Tosca, coördinator ICT bij de gemeente Waddinxveen, stelt hem twee vragen over waarom ze dan naar de cloud zijn gegaan.

Coördinator I&A, Informatievoorziening en Facilitaire zaken

In de leer bij buurgemeenten. Dit is waarom het zo logisch is

Waarom zou je allemaal zelf het wiel uitvinden?

06. Monique de Hond

Marketing & Communicatie

Sabewa compleet overtuigd over de Cloud.

Sabewa Zeeland is in 2013 ontstaan uit Sabewa (een belastingsamenwerking van vijf gemeenten)