Mauriece Staf

Manager ICT / informatiemanagment bij KNVB

21 feb 2021

In de cloud: wat gemeenten kunnen leren van de KNVB

“Net zoals gemeenten stappen ook veel andere organisaties over naar de cloud”

Net zoals gemeenten stappen ook veel andere organisaties over naar de cloud. Het is interessant om te kijken hoe andere grote organisaties met veel verschillende gebruikers dit aanpakken en wat daarvan te leren valt. De KNVB, met 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland, is zo’n organisatie. Voor de KNVB zijn er drie belangrijke onderwerpen waarin de cloud een grote rol speelt. Ten eerste mobiliteit. Een belangrijke uitdaging daarbij is het contact met de leden goed houden en versterken. Daarvoor zijn medewerkers vaker op locatie bij voetbalverenigingen, waardoor het belangrijk is dat ze altijd en overal kunnen werken. Het moet niet uitmaken of een KNVB-medewerker op kantoor, bij de vereniging of thuis aan het werk is. De ICT-omgeving (in de cloud) moet altijd beschikbaar zijn. Medewerkers moeten kunnen internetten, bellen, printen, appen en er is ondersteuning nodig als één van de applicaties niet werkt.

Omarming van technologische innovatie
Het tweede onderwerp is de ontwikkeling van de Video Assistent Referee. Nederland is het eerste land dat een assistent scheidsrechter met toegang tot videobeelden gebruikt, om de scheidsrechter op het veld te adviseren. ICT zorgt ervoor dat alle big data die hieruit voorkomt beschikbaar is en dat hier waarde aan ontleend kan worden. Dit geldt ook voor de infrastructuur onder de data die verzameld wordt op de, in september 2017, geopende KNVB Campus. Op de campus zijn veel technologische hoogstandjes geïnstalleerd om voetbaldata te verzamelen en om hiermee het voetbal zelf te verbeteren.

De toekomst
Het derde onderwerp is meer gericht op de toekomst en gaat over gamification en robots. Het is er nog niet, maar op dit moment kijkt de KNVB hoe ze met bijvoorbeeld de Microsoft HoloLens het voetbal naar de huiskamers brengt. Hierbij kun je denken aan een intensere beleving van wedstrijden in de Eredivisie of de Champions League, maar het maakt het ook mogelijk voor een opa zijn kleinzoon te zien scoren, terwijl hij 500 kilometer verderop speelt. Met de benodigde technologieën wordt nu gewerkt in de vernieuwde voetbal.nl-app. De self-service mogelijkheden geven extra redenen om de app te downloaden. Vooruitkijkend zien we robots als de nieuwe voetbaltrainers, scheidsrechters en vrijwilligers. Er gaat een hoop veranderen in de toekomst van het voetbal.

Het belangrijkste advies: doe!
De KNVB heeft dus drie redenen gehad om naar de cloud te gaan: mobiliteit voor medewerkers ondersteunen, technologische innovatie bevorderen en het intensiveren van de voetbalbeleving. Het belangrijkste advies hiervoor is: bepaal welk product je nodig hebt, zorg dat je scherp blijft op de kleine dingen en het belangrijkste: doe. Je moet niet bang zijn om iets nieuws te proberen. Hierin is het wel belangrijk om goede ICT-voorzieningen te hebben die voldoen aan de eisen van vandaag en de wensen van morgen.

Wanneer je als gemeente overstapt naar de cloud, verandert ook jouw rol als Systeembeheerder. Je hebt minder controle over systemen in de cloud, want je werkt met externe partijen. Je krijgt dus een regisseursrol en er ontstaat meer focus op de onderlinge koppeling van systemen dan op het onderhoud ervan. Om je nieuwe taak goed uit te kunnen voeren, moet je de volgende 10 vragen bespreken met je leverancier.

Monique de Hond

Marketing & Communicatie

Sebewa Zeeland is in 2013 ontstaan uit Sabewa (een belastingsamenwerking van vijf gemeenten), de Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Waterschap Scheldestromen. Bij de fusie is er voor gekozen de applicaties in de cloud te plaatsen. De voornaamste reden hiervoor was dat zij graag ontzorgt wilden worden in het technisch beheer.

Coördinator automatisering bij gemeente Waddinxveen

Hoe informatie wordt behandeld en verwerkt is essentieel voor het goed functioneren van een gemeente. De keuzes die daarin worden gemaakt kunnen verstrekkende gevolgen hebben als ze verkeerd uitpakken. Bij de gemeente Veere is Cor de Rijke verantwoordelijk voor die keuzes. Tosca, Coördinator ICT bij de gemeente Waddinxveen, stelt hem twee vragen over waarom ze dan naar de cloud zijn gegaan.

Coördinator I&A, Informatievoorziening en Facilitaire zaken

Vorig jaar is Tosca Brog, Coördinator Automatisering bij gemeente Waddinxveen op bezoek geweest bij gemeente Veere.

In de leer bij buurgemeenten. Dit is waarom het logisch is

Waarom zou je allemaal zelf het wiel uitvinden?